Gebabbel deel 2 – over borden

Gebabbel deel 2 – over borden
Daar ben ik weer. Met wederom wat gebabbel over ditjes en datjes in Australië. Dit maal over borden.
Ik ben dol op borden, verkeersborden wel te verstaan. Alhoewel een goed gevuld bord met zuurkool er nu ook wel in zou gaan. Maar goed, verkeersborden dus. Ik fotografeer ze ook graag. Waarom? Allereerst ben ik vrij visueel ingesteld, ik hou wel van plaatjes kijken. Verder hebben deze borden het doel om met een enkele tekening een hele belangrijke boodschap over te brengen. En dat is best een uitdaging. Dat zie je in Nederland, maar daar zijn we zo gewend geraakt aan de borden dat het ons niet meer opvalt. In het buitenland valt het je des te meer op. Zo ook in Australië. Waar mogelijk hebben we foto’s gemaakt van de borden, maar dat is helaas niet overal gelukt. Soms ook omdat het bord op zich al zo onheilspellend was, dat we de auto er niet voor durfden te verlaten. Zo zagen we midden in de woestijn een bord langs de weg staan. Probeer je het plaatje voor te stellen. Woestijn: een plek waar je doorheen moet rijden, niet recreëren. Woestijn: een plek waar weinig te beleven is. Woestijn: hitte, hitte en nog eens hitte. En wat zien wij naast de weg staan? Een bord met allerlei plaatjes. En opschriften. “Don’t run”, met een plaatje van een rennend poppetje. “Don’t walk backwards”, met een achteruit lopend poppetje (knap, toegegeven). “Deep shafts”, met een poppetje dat in een kuil valt. We vonden dat ronduit hilarisch. Want wie denkt ooit bij zichzelf: joh, ik ben in de woestijn, laat ik eens een lekker stukje gaan rennen, achteruit! Later begrepen we dat we in de gebieden van de opaalmijnen waren. En toegegeven, als je daar een wandelingetje maakt en je ziet een knap stukje opaal op de grond liggen, dan wil je best een stukje rennen, om je buit veilig te stellen. En les 2 bij het opaal-verdedigen is: ren achteruit, zo kun je goed zien wie je achtervolgt. En ja, dan kun je in een mijnschacht vallen. Niet handig.
Verder in de selectie (zie foto’s)
Recreatie in Hong Kong
Een bord dat wij zagen in Hong Kong. Bij een heel gezellig strand. Het bord geeft aan wat je er allemaal niet mag. Wij hebben heel stilletjes op het strand gezeten, leek wel te mogen.
Knuffelen met bomen in Sydney
Het geniale bord dat we in de Botanic Gardens in Sydney zagen. We werden uitgenodigd om vooral op het gras te lopen en de bomen te knuffelen. Al eens op de website geplaatst, maar mag niet in de verzameling ontbreken.
Camper!
Ons nummerbord, heel belangrijk
Uitnodiging
Waarschuwingen voor wildlife, alhoewel het voor ons meer een uitnodiging was om deze verlaten weg in te rijden. Leverde ons wel onze eerste (en laatste) blik op een Koala op.
Meer wildlife
Een hele fijne waarschuwing voor slangen, actieve slangen wel te verstaan
Vallen van een rots
TIjdens onze wandeling in the Olgas moesten we de blauwe pijltjes volgen. Wij zagen dit bordje. Een aankondiging dat je richting op moet lopen waar je van een rots af kunt glijden? Of misschien een waarschuwing..
Populatie
Een onderverdeling van bevolking van Glendambo. Die vond ik zo leuk dat we ervoor terug zijn gereden. Het behoeft geen uitleg dat Glendambo zo klein is dat je er voorbij gereden bent voor je er erg in hebt…
Gras in de woestijn
Een hilarisch bord op de golfclub van Coober Pedy, waar in geen velden of wegen natuurlijk gras te bekennen is (of elk ander soort groen)
Een klassieker
De ultieme score als het om verkeersborden gaat; de aankondiging dat kangaroes over de weg heen kunnen hoppen. Een juweeltje wat mij betreft, die binnenkort te zien is op ons toilet!
Camping in Kings Canyon
Dit bord zag ik net. Op de camping. Althans, ik zou zweren dat het een camping is..
Waarschuwing of aanbeveling
Tot slot een conclusie over borden in Australië. Ze doen het best goed hier. Toch vraag ik me wat af. Zou het wellicht benadrukt kunnen worden wat het doel van het bord is. Is het een aanbeveling of een waarschuwing. Zie de foto van de twee bordjes op een paaltje dat we in Kings Canyon tegen kwamen. Welk doel dienen deze bordjes? De bovenste lijkt een aanbeveling te zijn. Om goed om je heen te kijken en te wijzen. Kortom, er is wat te zien. Dat zou de betekenis van het onderste bordje kunnen verklaren. Moeten we opletten of we poppetjes zien die van rotsen afvallen? Of is het onderste bordje een waarschuwing? Je zou het haast denken…

Daar ben ik weer. Met wederom wat gebabbel over ditjes en datjes in Australië. Dit maal over borden.

Ik ben dol op borden, verkeersborden wel te verstaan. Alhoewel een goed gevuld bord met zuurkool er nu ook wel in zou gaan. Maar goed, verkeersborden dus. Ik fotografeer ze ook graag. Waarom? Allereerst ben ik vrij visueel ingesteld, ik hou wel van plaatjes kijken. Verder hebben deze borden het doel om met een enkele tekening een hele belangrijke boodschap over te brengen. En dat is best een uitdaging. Dat zie je in Nederland, maar daar zijn we zo gewend geraakt aan de borden dat het ons niet meer opvalt. In het buitenland valt het je des te meer op. Zo ook in Australië. Waar mogelijk hebben we foto’s gemaakt van de borden, maar dat is helaas niet overal gelukt. Soms ook omdat het bord op zich al zo onheilspellend was, dat we de auto er niet voor durfden te verlaten. Zo zagen we midden in de woestijn een bord langs de weg staan. Probeer je het plaatje voor te stellen. Woestijn: een plek waar je doorheen moet rijden, niet recreëren. Woestijn: een plek waar weinig te beleven is. Woestijn: hitte, hitte en nog eens hitte. En wat zien wij naast de weg staan? Een bord met allerlei plaatjes. En opschriften. “Don’t run”, met een plaatje van een rennend poppetje. “Don’t walk backwards”, met een achteruit lopend poppetje (knap, toegegeven). “Deep shafts”, met een poppetje dat in een kuil valt. We vonden dat ronduit hilarisch. Want wie denkt ooit bij zichzelf: joh, ik ben in de woestijn, laat ik eens een lekker stukje gaan rennen, achteruit! Later begrepen we dat we in de gebieden van de opaalmijnen waren. En toegegeven, als je daar een wandelingetje maakt en je ziet een knap stukje opaal op de grond liggen, dan wil je best een stukje rennen, om je buit veilig te stellen. En les 2 bij het opaal-verdedigen is: ren achteruit, zo kun je goed zien wie je achtervolgt. En ja, dan kun je in een mijnschacht vallen. Niet handig.

Verder in de selectie (zie foto’s)

Recreatie in Hong Kong

Een bord dat wij zagen in Hong Kong. Bij een heel gezellig strand. Het bord geeft aan wat je er allemaal niet mag. Wij hebben heel stilletjes op het strand gezeten, leek wel te mogen.

Knuffelen met bomen in Sydney

Het geniale bord dat we in de Botanic Gardens in Sydney zagen. We werden uitgenodigd om vooral op het gras te lopen en de bomen te knuffelen. Al eens op de website geplaatst, maar mag niet in de verzameling ontbreken.

Camper!

Ons nummerbord, heel belangrijk

Uitnodiging

Waarschuwingen voor wildlife, alhoewel het voor ons meer een uitnodiging was om deze verlaten weg in te rijden. Leverde ons wel onze eerste (en laatste) blik op een Koala op.

Meer wildlife

Een hele fijne waarschuwing voor slangen, actieve slangen wel te verstaan

Vallen van een rots

TIjdens onze wandeling in the Olgas moesten we de blauwe pijltjes volgen. Wij zagen dit bordje. Een aankondiging dat je richting op moet lopen waar je van een rots af kunt glijden? Of misschien een waarschuwing..

Populatie

Een onderverdeling van bevolking van Glendambo. Die vond ik zo leuk dat we ervoor terug zijn gereden. Het behoeft geen uitleg dat Glendambo zo klein is dat je er voorbij gereden bent voor je er erg in hebt…

Gras in de woestijn

Een hilarisch bord op de golfclub van Coober Pedy, waar in geen velden of wegen natuurlijk gras te bekennen is (of elk ander soort groen)

Een klassieker

De ultieme score als het om verkeersborden gaat; de aankondiging dat kangaroes over de weg heen kunnen hoppen. Een juweeltje wat mij betreft, die binnenkort te zien is op ons toilet!

Camping in Kings Canyon

Dit bord zag ik net. Op de camping. Althans, ik zou zweren dat het een camping is..

Waarschuwing of aanbeveling

Tot slot een conclusie over borden in Australië. Ze doen het best goed hier. Toch vraag ik me wat af. Zou het wellicht benadrukt kunnen worden wat het doel van het bord is. Is het een aanbeveling of een waarschuwing. Zie de foto van de twee bordjes op een paaltje dat we in Kings Canyon tegen kwamen. Welk doel dienen deze bordjes? De bovenste lijkt een aanbeveling te zijn. Om goed om je heen te kijken en te wijzen. Kortom, er is wat te zien. Dat zou de betekenis van het onderste bordje kunnen verklaren. Moeten we opletten of we poppetjes zien die van rotsen afvallen? Of is het onderste bordje een waarschuwing? Je zou het haast denken…