San Francisco – Alcatraz

Waar Martijn vanmiddag stopte zal ik nog even verder gaan. Noodgedwongen stopte overigens, we zaten op het vliegveld, wilden het exacte adres van ons hotel in San Francisco opzoeken op de laptop en tot onze grote verbazing merkten we (bij de gate) dat we internetverbinding hadden. Dit in tegenstelling tot ons hotel in Las Vegas. En aangezien we de huwelijksstress niet teveel wilden opvoeren, haha, toch maar even het verlossende bericht geplaatst. Geen miljoenen gewonnen, niet getrouwd maar ‘gewoon’ een leuke tijd gehad. Zijn er werkelijk mensen geweest die dachten dat we zouden trouwen in Vegas??

Hoe dan ook, een kort vluchtje naar San Francisco. Een dik uur (genoeg voor mij om een dutje te doen overigens). Wat wel leuk was aan de vlucht is dat deze voor een groot deel over onze route ging. De route die we met de auto hebben afgelegd. De auto die we overigens gisteren in goede staat (en met een kleine brok in onze keel) hebben achter gelaten in Las Vegas. Zo zagen we in vogelvlucht nog even wat we de afgelopen weken gezien hebben, vooral Death Valley was vanuit de lucht indrukwekkend.

Om 15.00 uur zijn we geland in San Francisco, het tijdstip waarop het in Nederland 8 juni werd… Maar hier nog niet. Wij hadden nog het een en ander te doen op 7 juni (blijft een vreemde gewaarwording). We zijn met de taxi naar ons hotel gegaan, een hele ervaring op zich. We weten nu zeker dat wij keurig gereden hebben in onze SUV. Wat een cowboys kunnen zich hier op de weg begeven, zo ook onze taxichauffeur. We hadden een missie vandaag, dus haast was geboden en daar werkte hij ongevraagd keurig aan mee. Eenmaal in ons hotel snel de spullen op de kamer gezet en met de stadsbus naar Fisherman’s Wharf, we gaan nl. met de boot naar ALCATRAZ!!

Wat een belevenis weer. We hadden qua weer een uitdaging en een gelukje. De uitdaging was de enorme wind, wat resulteert in een onstuimig tochtje per boot naar het befaamde boeveneiland. Verder was het zonnig en uitermate helder. Wat wil je nog meer als je rond zonsondergang met een boot de Golden Gate brigde nadert.. Wat een geluk!

Alcatraz is zoals een ieder van jullie zal weten een eiland dat als gevangeniseiland gefungeerd heeft. Te weten tot 1963. En de overblijfselen zijn uiteraard voor de toerist te bezichtigen. Ik moet zeggen dat ze dit bijzonder goed gedaan hebben; geen kermis, geen mooi verhaal, maar een hele indrukwekkende en eerlijke tour over het eiland. Het eiland op zich is een belevenis, maar de verhalen die voort bestaan zeker zo bijzonder. We hebben een audio-tour gevolgd, wat inhoudt dat je met een walkman rondloopt en in je eigen taal informatie krijgt over wat je ziet. Dit hebben ze op Alcatraz heel leuk aangepakt. We werden telkens een stukje verder in de gevangenis geleid en het verhaal werd verteld door oud gevangenen en (let op) kinderen van gevangenisbewaarders die ooit op dit eiland woonden. Stel je voor, een kind van een jaar of zes die met zijn ouders op een boeveneiland woont. En niet zomaar boeven, maar de grootste criminelen van Amerika. Wonderlijk.. Zo hebben we gehoord over de dagelijkse gang van zaken in de gevangenis, maar ook de omstandigheden van gevangenen wanneer ze in de isoleercel bivakkeerden. Maar ook van ontsnappingen en vooral pogingen hiertoe. Deze zijn uitvoerig vertaald in films als ‘escape from Alcatraz’, maar als je daar bent en je hebt geluid op je hoofd met slaande gevangenisdeuren, paniek, schoten en het ware verhaal verteld door ooggetuigen; dat geeft toch wel een ander beeld. Al met al een hele belevenis, als we thuis zijn gaan we snel een keer de beroemde film kijken over de geslaagde ontsnapping van dit bijzondere eiland.

Kortom, we hebben een korte dag gehad in San Francisco, maar zeker een indrukwekkende en nuttige. En bovenal een koude, dat moet gezegd worden. Het was lekker zonnig, maar op de boot en vooral op het eiland waaide het behoorlijk en na zonsondergang werd het snel fris… We zijn op Fisherman’s Wharf dan ook maar snel een restaurantje ingedoken en hebben heerlijk gegeten. De belofte van San Francisco is veelbelovend. Jammer dat we slechts 1 volledige dag hebben om alles te bekijken, maar we gaan ons best doen!

En nu? Nu is het ook hier bijna 8 juni…. Weer een jaartje ouder! We gaan er een heel klein feestje van maken. Ik ga dit stukje dus maar snel afronden. Morgen meer!!!