Balans en cadans

Balans en cadans
We moesten weliswaar vroeg ons bed uit vanmorgen, maar nadat dit pijnpunt uit de weg gewerkt zou zijn, zouden we een meer dan ontspannen dag tegemoet zien. Niets was minder waar. Dat vroeg opstaan ging allemaal prima, prima, prima. Spullen inpakken, uitchecken. Ging ook allemaal prima, prima.  En, op weg naar het station, we besloten te gaan lopen. We hadden voldoende tijd nl. Onze trein zou om 08:30 uur vertrekken vanaf Centraal. We gingen om 07:10 uur op pad. Dan zouden we er rond 07:30 uur zijn, precies het aanbevolen uur voor vertrek. Dat zou ons de mogelijkheid geven om onze koffers in te checken, ontbijtje te scoren en uiteraard een lekker kopje koffie! Op pad dus. Ik wil hier overigens geen ‘prima, prima’ aan toevoegen, want ik vond het een martelgang.  Met ons hele bezit lopend naar het station. En lees: bezit is onze 2 x 23 kilo kofferbagage, 2 x 8 kilo handbagage, 2 x plastic tas met boodschappen voor in trein a 8 kilo, en dan die 10 extra kilo. Ik hoor de aandachtige lezer denken: extra kilo’s?? Nee, we zijn nog niet zoveel aangekomen van het goede leven. Nee, we hebben niet uitbundig gewinkeld. Nee, we hebben ons niet gewaagd aan illegale handel die verstopt zit in onze koffer. Ik weet ook niet waar die kilo’s vandaan komen, maar op de een of andere manier wordt mijn koffer altijd zwaarder van reizen. Ik check in op Schiphol airport: 22 kilo. Ik check in op Hong Kong airport: 24 kilo. En vanmorgen? Minstens 30 kilo! Ik zweer dat er halverwege een loodblok aan mijn koffer bevestigd is. En dan had ik het nog makkelijk. We hadden al koffers geruild voor vertrek. Mijn koffer loopt zo nu en dan vast, dus Martijn was zo lief om mijn koffer mee te sjouwen.
Nou goed, terug naar het verhaal. We kwamen, hijgend als paarden, inderdaad om 07:30 uur aan bij het station. Wijs als we zijn hebben we besloten om de koffers maar direct in te checken; weg ermee! En dan konden we daarna wel weer naar buiten voor het welverdiende ontbijt (incl. koffie!!). En nu komt het dus he…. Lopen we het perron op, zien een trein staan, eindbestemming Melbourne, vertrektijd 07:42!!!!! Dat gaf ons nog welgeteld een paar minuten om ‘bij zinnen te komen’, uit te vogelen hoe we dat met die koffers zouden gaan doen, en op de trein te springen. Let wel, dit gaat om een treinreis van 11 uur en 45 minuten! Je neemt dus niet zomaar de volgende. En het was vrij belangrijk dat we vandaag in Melbourne zouden komen. Onze tijd in deze beloofde stad is nl al vrij beperkt. Handelen werd dus essentieel, en we zijn zonder verder na te denken met koffers en al in de trein gesprongen. En daar stopt het spannende verhaal. Want op exacte dezelfde plek zitten we (9,5 uur later) nog steeds.
Even een dagje om de balans op te maken. Even tot rust komen. Boekje lezen. Muziek luisteren. Spelletje spelen. Naar buiten staren. Het bijzondere landschap bewonderen, dat langzaam aan ons voorbij glijdt. Snoepen 😉 En nu dus even een stukje typen. Wat betreft die balans: die slaat volkomen door naar 1 kant, de kant van volkomen perfectie. We genieten constant van ‘het moment’, maar ook van de herinneringen van hetgeen dat achter ons ligt, en niet te vergeten van alles wat nog voor ons in het verschiet ligt.
En verder? Verder ga ik nu de computer dichtslaan en geniet ik nog even verder van de klanken van BLOF, op de cadans van deze Australische trein, die ons door een prachtig glooiend en verlaten landschap naar Melbourne brengt..
PS voor wie zich afvraagt hoe het komt dat we de treintijden niet goed hadden; deze treinreis is geboekt door ons reisbureau en we hebben van hen vouchers ontvangen met de tickets. Hier stond 08:30 uur op. Toen we in Sydney aankwamen lag er een DHL pakket voor ons klaar, van het Australische collega-bureau van ons reisbureau. Nogmaals alle vouchers, wederom 08:30 uur. Tja, je zou kunnen denken dat je dit soort dingen toch nog een keer moet checken, maar dan kun je net zo goed alles zelf boeken. Misschien een ideetje voor volgende keer, om alles maar weer zelf te regelen..

We moesten weliswaar vroeg ons bed uit vanmorgen, maar nadat dit pijnpunt uit de weg gewerkt zou zijn, zouden we een meer dan ontspannen dag tegemoet zien. Niets was minder waar. Dat vroeg opstaan ging allemaal prima, prima, prima. Spullen inpakken, uitchecken. Ging ook allemaal prima, prima.  En, op weg naar het station, we besloten te gaan lopen. We hadden voldoende tijd nl. Onze trein zou om 08:30 uur vertrekken vanaf Centraal. We gingen om 07:10 uur op pad. Dan zouden we er rond 07:30 uur zijn, precies het aanbevolen uur voor vertrek. Dat zou ons de mogelijkheid geven om onze koffers in te checken, ontbijtje te scoren en uiteraard een lekker kopje koffie! Op pad dus. Ik wil hier overigens geen ‘prima, prima’ aan toevoegen, want ik vond het een martelgang.  Met ons hele bezit lopend naar het station. En lees: bezit is onze 2 x 23 kilo kofferbagage, 2 x 8 kilo handbagage, 2 x plastic tas met boodschappen voor in trein a 8 kilo, en dan die 10 extra kilo. Ik hoor de aandachtige lezer denken: extra kilo’s?? Nee, we zijn nog niet zoveel aangekomen van het goede leven. Nee, we hebben niet uitbundig gewinkeld. Nee, we hebben ons niet gewaagd aan illegale handel die verstopt zit in onze koffer. Ik weet ook niet waar die kilo’s vandaan komen, maar op de een of andere manier wordt mijn koffer altijd zwaarder van reizen. Ik check in op Schiphol airport: 22 kilo. Ik check in op Hong Kong airport: 24 kilo. En vanmorgen? Minstens 30 kilo! Ik zweer dat er halverwege een loodblok aan mijn koffer bevestigd is. En dan had ik het nog makkelijk. We hadden al koffers geruild voor vertrek. Mijn koffer loopt zo nu en dan vast, dus Martijn was zo lief om mijn koffer mee te sjouwen.

Nou goed, terug naar het verhaal. We kwamen, hijgend als paarden, inderdaad om 07:30 uur aan bij het station. Wijs als we zijn hebben we besloten om de koffers maar direct in te checken; weg ermee! En dan konden we daarna wel weer naar buiten voor het welverdiende ontbijt (incl. koffie!!). En nu komt het dus he…. Lopen we het perron op, zien een trein staan, eindbestemming Melbourne, vertrektijd 07:42!!!!! Dat gaf ons nog welgeteld een paar minuten om ‘bij zinnen te komen’, uit te vogelen hoe we dat met die koffers zouden gaan doen, en op de trein te springen. Let wel, dit gaat om een treinreis van 11 uur en 45 minuten! Je neemt dus niet zomaar de volgende. En het was vrij belangrijk dat we vandaag in Melbourne zouden komen. Onze tijd in deze beloofde stad is nl al vrij beperkt. Handelen werd dus essentieel, en we zijn zonder verder na te denken met koffers en al in de trein gesprongen. En daar stopt het spannende verhaal. Want op exacte dezelfde plek zitten we (9,5 uur later) nog steeds.

Even een dagje om de balans op te maken. Even tot rust komen. Boekje lezen. Muziek luisteren. Spelletje spelen. Naar buiten staren. Het bijzondere landschap bewonderen, dat langzaam aan ons voorbij glijdt. Snoepen 😉 En nu dus even een stukje typen. Wat betreft die balans: die slaat volkomen door naar 1 kant, de kant van volkomen perfectie. We genieten constant van ‘het moment’, maar ook van de herinneringen van hetgeen dat achter ons ligt, en niet te vergeten van alles wat nog voor ons in het verschiet ligt.

En verder? Verder ga ik nu de computer dichtslaan en geniet ik nog even verder van de klanken van Bløf, op de cadans van deze Australische trein, die ons door een prachtig glooiend en verlaten landschap naar Melbourne brengt..

PS voor wie zich afvraagt hoe het komt dat we de treintijden niet goed hadden; deze treinreis is geboekt door ons reisbureau en we hebben van hen vouchers ontvangen met de tickets. Hier stond 08:30 uur op. Toen we in Sydney aankwamen lag er een DHL pakket voor ons klaar, van het Australische collega-bureau van ons reisbureau. Nogmaals alle vouchers, wederom 08:30 uur. Tja, je zou kunnen denken dat je dit soort dingen toch nog een keer moet checken, maar dan kun je net zo goed alles zelf boeken. Misschien een ideetje voor volgende keer, om alles maar weer zelf te regelen..

2 thoughts on “Balans en cadans

 1. Simon

  Hoe herkenbaar!
  Denken dat alles perfect geregeld is en dan in één keer gaat alles anders. In Bolivia moesten Paul en ik een keer een stuk per bus overbruggen. De bus zou ‘s ochtends om 08:00 uur vertrekken. En geloof me: met 2 fietsen, 2 karretjes en alle bagage is met de bus gaan een onderneming op zich! Dus wij voor dag en dauw op om op tijd bij de busterminal te zijn. Bleek de bus om 08:00 uur ‘s avonds te gaan…

  Kortom: als je alles zelf regelt gaat er ook nog wel eens wat anders dan gepland. En bedenk: achteraf worden dit juist de leukste anekdotes!

 2. Koen van Zwieten

  Hallo Nicolien en Martijn !
  Vanavond voor het eerst al jullie verslagen tot nu toe (maandag 9 november) gelezen. Ik had er nog niet eerder bij stil gestaan dat jullie al op reis waren. Druk, druk, druk, je kent dat wel. Time flies … zeker als je – zoals ik – zelf op korte termijn op vakantie gaat. Eigen reis voorbereiden (een maandje Argentinie), en vooral … zorgen dat je de boel een beetje netjes achter laat op kantoor. Verder zijn mijn ouders kortgeleden verhuisd, dus dat gaf ook nog de nodige reuring ! Maar ik ben nu weer helemaal bij. Met heel veel belangstelling heb ik de verslagen van de eerste week gelezen en naarmate jullie reis vorderde kwam het me steeds bekender voor. Want, ondanks dat ik aardig wat reisjes gemaakt heb, ben ik nog nooit in Hong Kong (of China) geweest. Maar alles wat jullie over Australie en Sydney geschreven hebben …. ja …. dat klinkt allemaal bekend. Ik vind het zo leuk dat jullie je al zo lekker thuis voelen. Sydney vind ik, net als jullie, een geweldige stad … uniek gelegen en de mensen, net als elders Down Under, zijn super relaxed. Ja, als mijn baas me hier heen zou sturen zou ik geen moment aarzelen hoor !
  Jullie hebben een leuke stijl van schrijven en het is duidelijk dat jullie volop genieten. En dan is dat nog maar het begin ! Ik heb jullie reisplan even bekeken en wow … jullie gaan nog heel veel moois zien. Ook helemaal naar het “rode hart” van Australie. Prachtig hoor. Je zult dan goed beseffen hoe immens groot dit land is. Bij het lezen komen ook weer alle “eigenaardigheden” van dit land ook boven. Sommige onaangenaamheden ook: die VLIEGEN, zo brutaal soms. Ik heb nog wel een tip voor als jullie de echte Outback ingaan: koop zo’n heel suf vliegennetje dat je over je hoofd kan trekken, zodat die “basterds” in ieder geval uit je gezicht blijven. Toen ik in Alice Springs en omgeving was, leken alle vliegen van Australie daar neergestreken. Met zo’n netje hoef je niet steeds de vliegen uit je ogen te slaan en kan je die energie aanwenden voor een mooie wandeltocht ergens in Kings Canyon.
  Als ik dit schrijf zijn jullie onderweg naar Tante Corrie en wellicht zien jullie nog andere familie. Vergeet vooral niet “mijn kadootje” voor Tante Cor te geven: een dikke pakkerd en de hartelijke groeten aan hun allen.
  Daarmee wil ik dit – inmiddels toch wel lang geworden – comment afsluiten. Vanuit een wat druilerig Amsterdam de hartelijke groeten en heel veel reisplezier toegewenst ! Koen

Comments are closed.