Genau!

Ni Hao!
De grote ontdekking van Hong Kong stond op het programma vandaag. En zo geschiedde. Eerst moeten we iets opbiechten.. Onze reisorganisatie is zo vriendelijk geweest om een georganiseerde halve dag tour voor ons te boeken, daar kwamen we een dag voor vertrek achter. De gekste details hebben we voorbereid, maar deze georganiseerde tour was even aan onze aandacht ontschoten. Hoe dan ook, een aangename verrassing. Na een uitstekende nacht mochten we vanmorgen om 08:25 verzamelen. De jetlag heeft gelukkig niet tot slapeloze nachten geleid. We hebben prima geslapen, op de ontvoering van Martijn na althans. Ik heb het niet helemaal mee gekregen, maar klaarblijkelijk heeft hij doodsangsten uitgestaan toen hij door boeven op brute wijze ontvoerd werd.
Onze tour; op de afgesproken tijd stonden we gewassen en geschoren klaar bij het ontmoetingspunt. Geen overduidelijke tourleader (je kent ze wel, met overdreven gesponsord t-shirt en zonnebloem op stokje boven het hoofd). Wel twee mensen die duidelijk op een tourtje stonden te wachten. Toen na enige tijd de teleurstellende tourleader kwam (teleurstellend door afwezigheid van t-shirt en zonnebloem) werden we door welkome armen ontvangen. We werden gelijk naar de bus verwezen. Hij kon alleen onze naam niet vinden op zijn lijstje. Mijn Chinees is nog niet zo goed, maar ik geloofde hem gelijk. Toen wij echter de naam van onze enige Hong Kongnese vriendin lieten vallen, was alles in kannen en kruiken (ik dacht, ik gooi de naam van Zoe er maar in, die stond ons op het vliegveld op te wachten). Om een lang verhaal kort te maken: eenmaal op weg ging Ricky de tourleader los, … in vloeiend Duits. Zaten we verdorie toch in het verkeerde tourtje. Wel zelfde organisatie, maar de Duitse versie. Verdammt mal.. Ach, kon de pret niet drukken, wij taalmonsters zijn van alle markten thuis.
De tour bracht ons naar The Peak, een prachtig uitkijkpunt, met prachtig uitzicht over Hong Kong. Beetje koud daarboven, dat wel. Dat verklaart waarschijnlijk ook de dikke jassen die door de overgeorganiseerde Duitse medemensch was meegebracht. Maar een waanzinnig uitzicht over deze bijzondere stad. Korte geschiedenisles vertelt ons dat er nogal wat gehannes is geweest om Hong Kong. Het is toch een beetje het stiefkindje van China geworden, door de Britse bezetting in de afgelopen twee eeuwen. Maar dat heeft Hong Kong geen windeieren gelegd. Wat een kapitale stad is dit eigenlijk. Weelde alom. De enorme flats, en wat verder buiten de stad huizen, worden voor absurde bedragen verhuurd. Wie van comfortabel wonen houdt, moet hier zijn!
Vervolgens zijn we naar een van de stranden aan de zuidkant van het eiland gereden. Daar hebben we lekkere koffie van Starbucks op het strand gedronken, waarna we doorreden naar Aberdeen. Niet de meest inspirerende omgeving, maar wel heel bijzonder. Hier bevindt zich een van de grote, authentieke havens van Hong Kong. We hebben een rondje gevaren op een ‘sampan’, en gezien hoe de vissers hier op hun geknutselde bootjes de kost binnen vissen. Het is een groot contrast om door die haven heen te varen, en op de achtergrond de kapitale flats boven de bergen uit te zien toornen. Als klap op de vuurpijl werden we ter afsluiting van onze tour nog naar een juwelier gebracht (hoogstwaarschijnlijk de werkelijke sponsor van de tour). Na een korte uitleg over de sieraden die daar gemaakt worden werden we subtiel naar een show-hal geleid. Een onbetaalbaar hilarisch moment. Wij stonden, zeer ongelukkig, vooraan toen we die hal bereikt hadden. De deuren gingen open en daar stonden, temidden van vele toonbanken, een stuk of 20 Chinezen. Allemaal keurig gericht op de openslaande deuren, met hun armen gekruist achter hun rug, prachtige glimlachjes, gezamenlijk “Gutentag” mompelend. Het doet ons denken aan een filmfragment, maar we zijn er nog niet achter welke film.. En tja, dan moet je langs die toonbanken, en vliegen de bedragen, parels, rekenmachientjes door de zaal. Het zal niemand verbazen dat we niks gekocht hebben. We waren best blij dat we incognito met een groepje Duitsers waren, en niet met een groep Hollanders (wordt dan zo’n gênante situatie, 20 Chineesjes die ‘kijken, kijken, niet kopen” mopperen).
Na onze georganiseerde tour zijn we zelf op pad gegaan. We hadden een fantastisch programma van Sandra gekregen, en dat hebben we netjes gevolgd. En met heel veel plezier. We hebben heerlijk over Hong Kong Island geslenterd. Langs de marktjes, tempel, roltrappen. We hebben nog een ritje met de tram gemaakt. Op speciaal verzoek uiteraard (wie onze reis in California gevolgd heeft, herinnerd zich vast nog de fascinatie voor treinen van Martijn). We zijn geëindigd op een ‘echte’ markt, met voedsel enzo. Erg indrukwekkend, maar weinig lustopwekkend. De levende vissen lagen in de kraampjes (net naast de varkenskoppen).
Maar ach, dat weerhoud ons er niet van om zo maar eens een hapje te gaan eten. Morgen op tijd op, om onze laatste dag in Hong Kong te gaan beleven. We gaan eerst onze spullen op het vliegveld afzetten om vervolgens de dag te weiden aan een bezoekje aan de ‘Grote Boeddha en het Po Linklooster’. En daarna; het vliegtuig in voor de reis naar…. SYDNEY!!
PS Het is hier heerlijk weer trouwens… korte-broeken/rokken-weer!

Ni Hao!

De grote ontdekking van Hong Kong stond op het programma vandaag. En zo geschiedde. Eerst moeten we iets opbiechten.. Onze reisorganisatie is zo vriendelijk geweest om een georganiseerde halve dag tour voor ons te boeken, daar kwamen we een dag voor vertrek achter. De gekste details hebben we voorbereid, maar deze georganiseerde tour was even aan onze aandacht ontschoten. Hoe dan ook, een aangename verrassing. Na een uitstekende nacht mochten we vanmorgen om 08:25 verzamelen. De jetlag heeft gelukkig niet tot slapeloze nachten geleid. We hebben prima geslapen, op de ontvoering van Martijn na althans. Ik heb het niet helemaal mee gekregen, maar klaarblijkelijk heeft hij doodsangsten uitgestaan toen hij door boeven op brute wijze ontvoerd werd.

Onze tour; op de afgesproken tijd stonden we gewassen en geschoren klaar bij het ontmoetingspunt. Geen overduidelijke tourleader (je kent ze wel, met overdreven gesponsord t-shirt en zonnebloem op stokje boven het hoofd). Wel twee mensen die duidelijk op een tourtje stonden te wachten. Toen na enige tijd de teleurstellende tourleader kwam (teleurstellend door afwezigheid van t-shirt en zonnebloem) werden we door welkome armen ontvangen. We werden gelijk naar de bus verwezen. Hij kon alleen onze naam niet vinden op zijn lijstje. Mijn Chinees is nog niet zo goed, maar ik geloofde hem gelijk. Toen wij echter de naam van onze enige Hong Kongnese vriendin lieten vallen, was alles in kannen en kruiken (ik dacht, ik gooi de naam van Zoe er maar in, die stond ons op het vliegveld op te wachten). Om een lang verhaal kort te maken: eenmaal op weg ging Ricky de tourleader los, … in vloeiend Duits. Zaten we verdorie toch in het verkeerde tourtje. Wel zelfde organisatie, maar de Duitse versie. Verdammt mal.. Ach, kon de pret niet drukken, wij taalmonsters zijn van alle markten thuis.

De tour bracht ons naar The Peak, een prachtig uitkijkpunt, met prachtig uitzicht over Hong Kong. Beetje koud daarboven, dat wel. Dat verklaart waarschijnlijk ook de dikke jassen die door de overgeorganiseerde Duitse medemensch was meegebracht. Maar een waanzinnig uitzicht over deze bijzondere stad. Korte geschiedenisles vertelt ons dat er nogal wat gehannes is geweest om Hong Kong. Het is toch een beetje het stiefkindje van China geworden, door de Britse bezetting in de afgelopen twee eeuwen. Maar dat heeft Hong Kong geen windeieren gelegd. Wat een kapitale stad is dit eigenlijk. Weelde alom. De enorme flats, en wat verder buiten de stad huizen, worden voor absurde bedragen verhuurd. Wie van comfortabel wonen houdt, moet hier zijn!

Vervolgens zijn we naar een van de stranden aan de zuidkant van het eiland gereden. Daar hebben we lekkere koffie van Starbucks op het strand gedronken, waarna we doorreden naar Aberdeen. Niet de meest inspirerende omgeving, maar wel heel bijzonder. Hier bevindt zich een van de grote, authentieke havens van Hong Kong. We hebben een rondje gevaren op een ‘sampan’, en gezien hoe de vissers hier op hun geknutselde bootjes de kost binnen vissen. Het is een groot contrast om door die haven heen te varen, en op de achtergrond de kapitale flats boven de bergen uit te zien toornen. Als klap op de vuurpijl werden we ter afsluiting van onze tour nog naar een juwelier gebracht (hoogstwaarschijnlijk de werkelijke sponsor van de tour). Na een korte uitleg over de sieraden die daar gemaakt worden werden we subtiel naar een show-hal geleid. Een onbetaalbaar hilarisch moment. Wij stonden, zeer ongelukkig, vooraan toen we die hal bereikt hadden. De deuren gingen open en daar stonden, temidden van vele toonbanken, een stuk of 20 Chinezen. Allemaal keurig gericht op de openslaande deuren, met hun armen gekruist achter hun rug, prachtige glimlachjes, gezamenlijk “Gutentag” mompelend. Het doet ons denken aan een filmfragment, maar we zijn er nog niet achter welke film.. En tja, dan moet je langs die toonbanken, en vliegen de bedragen, parels, rekenmachientjes door de zaal. Het zal niemand verbazen dat we niks gekocht hebben. We waren best blij dat we incognito met een groepje Duitsers waren, en niet met een groep Hollanders (wordt dan zo’n gênante situatie, 20 Chineesjes die ‘kijken, kijken, niet kopen” mopperen).

Na onze georganiseerde tour zijn we zelf op pad gegaan. We hadden een fantastisch programma van Sandra gekregen, en dat hebben we netjes gevolgd. En met heel veel plezier. We hebben heerlijk over Hong Kong Island geslenterd. Langs de marktjes, tempel, roltrappen. We hebben nog een ritje met de tram gemaakt. Op speciaal verzoek uiteraard (wie onze reis in California gevolgd heeft, herinnerd zich vast nog de fascinatie voor treinen van Martijn). We zijn geëindigd op een ‘echte’ markt, met voedsel enzo. Erg indrukwekkend, maar weinig lustopwekkend. De levende vissen lagen in de kraampjes (net naast de varkenskoppen, zie ook het fotoalbum…. Josses!).

Maar ach, dat weerhoud ons er niet van om zo maar eens een hapje te gaan eten. Morgen op tijd op, om onze laatste dag in Hong Kong te gaan beleven. We gaan eerst onze spullen op het vliegveld afzetten om vervolgens de dag te weiden aan een bezoekje aan de ‘Grote Boeddha en het Po Linklooster’. En daarna; het vliegtuig in voor de reis naar…. SYDNEY!!

PS Het is hier heerlijk weer trouwens… korte-broeken/rokken-weer!

1 thought on “Genau!

 1. José & Wilma

  Hee lieve vrienden,

  wat een geweldige verhalen, zo levendig verteld, tis net of we er zelf bij zijn .. keep them coming!

  Wat de varkenskoppen betreft, geweldig! Bedankt voor de foto; wellicht dat niet iedereen de koppen even veel zal waarderen maar ik (Josses) ben er meer dan blij mee :D.

  Heel veel plezier nog en tot de volgende comments …

  J&W

Comments are closed.