Napa Valley: wijn, versteende bomen en geisers..

Vanmorgen rustig opgestaan en een lekker ontbijt gemaakt uit onze voorraad, een voorraad overigens die zich langzaamaan uitbreidt. Het lijkt thuis wel, binnen no-time een voorraad aangelegd die doet denken aan een op handen zijnde voedselnood. Maar ja, toen we gisteren Wasa crackers tegen kwamen in de supermarkt zat er niets anders op dan het in het boodschappenmandje mee te nemen naar de kassa…

Vandaag geen echte reisdag, maar een bezoek aan Napa Valley (met aansluitend een klein reisje richting Yosemite park). Napa Valley is de wijnstreek van California en ik moet zeggen: dat doen ze niet slecht. Prachtige streek, zeer goed onderhouden vallei en mooie wijnhuizen. We hebben onze ogen de kost gegeven en lekker op ons gemak rondgereden. Uiteraard herbergt een dergelijke streek niet uitsluitend nobele ambacht, maar ook historische hoogtepunten en natuurwonderen. En wij zijn echte toeristen, dus hebben we ze allemaal bezocht!

The Mill…
Eeuwenoude molen; voor zover Amerika over bezienswaardigheden uit de oudheid beschikt: wij hebben het gezien! Mooie molen overigens, maar weinig toelichting over het hoe, wat, waarom en wanneer. Aan de andere kant, dat maakt het wel authentiek.

Petrified Forest
In Napa Valley bevindt zich Petrified forest. In dit bos vind je de grootste versteende bomen ter wereld. Kort samengevat is in dit gebied circa 3.000.000 jaar geleden (bewezen is: Amerika heeft een eeuwenoude historie) een vulkaan uitgebarsten. Het lava heeft dit bos bedolven. Enkele tientallen jaren geleden is men begonnen met het opgraven van de versteende overblijfselen.  Indrukwekkend om versteende bomen te zien, ze zien er nl. echt uit als bomen, maar zijn van steen. Daarbij bijzonder om in dit land, dat toch bekend staat om het niet-hebben-van-historie bomen te zien die miljoenen jaren oud zijn. Zo zie je maar…

Old Faithful Geyser
Er zijn veel geisers in de wereld, maar slechts enkele mogen ‘faithful’ genoemd worden. Dit label is voorbehouden voor geisers die betrouwbaar zijn en met regelmaat spuiten. Een bezoekje zodoende aan de Old Faithful Geyser in Napa. Deze geiser spuit iedere 40 minuten kokend heet mineraal water tot 20 meter hoog. Zonder door mensenhanden te worden aangestuurd. We hebben lekker in het zonnetje plaats genomen en gewacht tot het grote moment. Dat kwam al snel, de geiser begon steeds meer stoom te ontwikkelen en er ontstond een uitbarsting. Maar niet 20 meter hoog… Kortom, we waren niet tevreden en bleven zitten. Enkele minuten later hetzelfde verschijnsel. In de hoop dat dit de echte uitbarsting was: Martijn de camera in de aanslag, ik het fototoestel paraat! En dit heeft zich zo een keer of 8 herhaald. Resultaat: 20 minuten film van een klein spuitend geisertje en 15 identieke foto’s. We besloten dat het ons niet gegund was en gingen op weg naar de uitgang. Martijn bezocht nog snel even de ‘restrooms’ en hij was nog niet uit het zicht verdwenen of de geiser begon aan het echte werk. Spectaculair, de belofte werd waarheid. Zeker 20 meter hoog spuitend kokend water. We hebben er van genoten, allebei en uiteraard wat plaatjes geschoten…

Ter afsluiting van ons bezoek aan Napa Valley zijn we nog even langs een gerenommeerd wijnhuis gereden. We hebben gisteren een zalige Chardonnay gedronken van dit betreffende wijnhuis en wilden een flesje gaan kopen. Deze reis heeft ons bewezen dat we misschien stiekem een klein beetje opgelicht zijn. Het wijnhuis heeft ooit een speciale editie uitgebracht, in beperkte oplage, maar dat is hun enige ervaring met Chardonnay. Ondanks het bonnetje van het restaurant lijkt het er toch echt op dat we iets anders gedronken hebben. Wat het was weten we niet, dat het lekker was wel…

Ook vandaag hadden we een bestemming, te weten op-weg-naar-yosemite.. We hebben vanmorgen democratisch besloten dat onze eindbestemming Sutter Creek zou worden. Een minidorpje ten zuiden van Sacramento. We zijn hier in 3 uur naartoe gereden. Het dorpje is mooi, klein en stil. Ons hotel uitstekend, de plaatselijke Italiaan ook. Kortom, we hebben lekker gegeten en gaan zo lekker slapen. Ons opmaken voor morgen, een dag waar we stiekem wel naar uit gekeken hebben. Yosemite park, de verwachting is hoog…